Potraviny nakupujeme každodenne, no nie každý z nás vie, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré naopak môžu nášmu telu škodiť. Je dôležité zameriavať sa na kvalitu a pestrosť našej stravy, pretože tak môžete predchádzať vzniku rôznych ochorení. Zároveň je zdravá strava pre naše telo oveľa lepšie stráviteľná a budete sa cítiť viac plní energie a zdravo. V dnešnom článku sa nebudeme pozerať na zdravé potraviny, ale práve naopak na tie potraviny, ktorých konzumáciu by ste mali radšej obmedziť.

1. Múka

Múka patrí medzi potraviny, ktorých konzumáciu by ste určite nemali preháňať. Napriek tomu sa v našej kuchyni používa veľmi bohato a to do prípravy väčšiny jedál. Na hladko namletá múka stráca takmer všetky živiny a preto pôsobí na naše telo skôr negatívne. Konzumáciu hladkej bielej múky by ste mali určite obmedziť, prípadne ju môžete nahradiť niektorou z cereálnych variant, ktoré obsahujú väčšie zrná. Nie je vhodná na prípravu všetkých receptov, no na rozdiel od tej bielej, ich obohatí o množstvo prínosných živín.

2. Cukor

cukor

Cukor, často nazývaný aj biely jed, je typickým príkladom potraviny, ktorej množstvo treba v jedálničku výrazne regulovať. Svojou sladkou chuťou na naše zmysly často pôsobí ako návyková látka a nevieme sa ho vzdať. Nadmerná konzumácia cukru sa priamo spája s výskytom mnohých ochorení a tiež môže viesť k obezite. Mnohé štúdie potvrdzujú vzťah medzi nadmernou konzumáciou cukru a vznikom zubného kazu. Ak sa cukru a sladkej chuti nechcete vzdať, môžete tiež siahať po iných syntetických alebo prírodných sladidlách. Vo všeobecnosti však odporúčame množstvo sladkého v jedálničku výrazne regulovať. Obmedzte množstvo cukru napríklad aj v káve.

3. Biele pečivo

Biele pečivo vás asi v tomto zozname neprekvapí, keďže sa vyrába z múky. Obsahuje jej značné množstvo a teda samotný problém je rovnaký ako s múkou. Navyše už v súčasnosti máte množstvo alternatív na rôzne celozrnné druhy pečiva, ktoré vám stravu vyvážia a zároveň si môžete dopriať čerstvé a chutné pečivo kedykoľvek.

4. Sladené nápoje

sladené nápoje

Sladené nápoje sú veľkým zlom, ktoré je zastreté príjemnou sladkou chuťou a lahodnou arómou. Obsahujú obrovské množstvo cukru, často v rôznych formách, vďaka čomu dodajú obrovskú dávku cukru v jednom pohári. Okrem vysokého obsahu cukru obsahujú aj rôzne éčka a iné stabilizátory, ktoré nie je vhodné vo veľkom množstve konzumovať. Tiež je dôležité vyhýbať sa aj nadmernému pitiu sýtených nápojov, ktoré taktiež patria do tejto kategórie. Nášmu telu tieto nápoje neprinášajú žiadnu hodnotu, navyše nás ukracujú o vápnik a vyplavujú minerály.

Zdravé náhrady

Veľkou výhodou súčasného trhu je, že si môžete takmer všetky produkty, ktoré máte radi hravo nahradiť. Najväčším problémom je väčšinou návyk na cukor, ktorý v dnešnej dobe používame vo veľkej miere. Mnohí z nás ani nevedia, koľko cukru sa ukrýva v bežných potravinách a nápojoch, ktoré konzumujeme. Naše telo cukor potrebuje, no omnoho lepšie ho prijíma v prirodzenej forme, teda napríklad prostredníctvom ovocia. Snažte sa regulovať svoj príjem týchto problematických potravín a okrem lepšieho pocitu vás možno poteší aj dlho očakávaný úbytok na váhe.